Recept: Red red - ochutnej trochu Afriky
Je na čase Afriku okusit i jinak než očima. Uvař si Ghanu!
Vcelku nenáročný recept, který snese spoustu variací je Red red se smaženými plantainy Kelewele a rýžovými koulemi. Je to výborná fazolová omáčka, kterou můžete podle receptu doplnit plantainy, ale výborná bude i jen s rice balls nebo zralým avokádem a bylinkovým toustem (to už ale fakt Ghana není). Tak jak na to?
Ingredience na čtyři porce:
Na red red (omáčka s fazolemi)
Fazole černé oko 250g nebo 500g bílých fazolé v nálevu
Čtyři středně velké červené cibule
500g rajčatového pyré (po italsku passata)
zeleninový bujón nebo zeleninu na vývar
1-2 čerstvé čili papričky
4 stroužky česneku
5 rajčat
sůl
pepř
olivový olej
slunečnicový olej
Na přílohu a zdobení
Bílá rýže
Plantainy 4ks (už jsou docela k sehnání, určitě se dají koupit na rohlik.cz)
3-4 cm zázvoru
cukr (aby to pěkně zkaramelizovalo)
Jarní cibulku
Red red
Večer předtím si namočíš si fazole černé oko (nebo prostě koupíš bíle fazole v nálevu a nic namáčet nemusíš)
V hrnci si připravíš zeleninový vývar (nebo hodíš do vody zeleninový bujón)
Propláchneš fazole
V zeleninovém bujónu 30 min fazole povaříš
Pak je přeceď a nech odstát
Zatímco se vaří fazole:
Nadrobno nasekáš cibuli
Prolisuješ 4 stroužky česněku
Nakrájíš 5 rajčat
Osmažíš cibulku a tři čtvrtiny připraveného česneku dozlatova na olivovém oleji (zbytek česneku použiješ na plantainy)
Přidáš rajčatové pyré nebo passatu a na vlásky nakrájené čili papričky
Vmícháš koření (čili, sůl, pepř a trochu cukru)
Přidáš nakrájená rajčata
Vaříš cca 20-30 minut
Přidáš odstáté fazole
Přivedeš k varu a dochutíš (čili, sůl, pepř, cukr - podle potřeby)
Kelewele (smažené plantainy)
Nakrájíš platainy na šikmé proužky (jako tlustší chlebíčky z veky, výška cca 2cm)
Oloupeš a pak najemno nastrouháš zázvor
V misce smícháš zázvor, sušené čili podle chuti a zbytek prolisovyného česneku (1 stroužek)
Do směsi namočíš nakrájené plantainy
Dohněda je osmažíš na větším množství slunečnicového oleje
Když říkáme do hněda, vážně dohněda - jinak budou uvnitř syrové a tvrdé
Během smažení:
Rozmixuješ arašídy (nebo jinak rozdrtíš na hodně najemno nebo si kup ty drcené a ještě je zjemni)
Dáš je do misky a přidáš 5 lžic cukru a čili podle chuti
Směs promícháš
Plantainy rovnou z pánve dáš do směsi a obalíš je
Aby Ti krásně zkaramelizovaly, orestuj je narychlo na pánvi
Rice balls
Rozvaříš a rozmixueš bílou rýži
Sliješ a zatepla z ní uděláš kuličky (můžeš použít sáček nebo si to upatlat rukama)
Naservíruj dle vlastní inspirace a ozdob nasekanou jarní cibulkou a trochou arašídů.