+420 775 010 550
Po-Pá 900 - 1600
Doručujeme: Česká republika Slovensko
 
Recept: Red red - ochutnej trochu Afriky
06 May

Recept: Red red - ochutnej trochu Afriky

Autor: Petr Přečteno: 46170 Komentáře: 0

Je na čase Afriku okusit i jinak než očima. Uvař si Ghanu!

Vcelku nenáročný recept, který snese spoustu variací je Red red se smaženými plantainy Kelewele a rýžovými koulemi. Je to výborná fazolová omáčka, kterou můžete podle receptu doplnit plantainy, ale výborná bude i jen s rice balls nebo zralým avokádem a bylinkovým toustem (to už ale fakt Ghana není). Tak jak na to?


Ingredience na čtyři porce:


Na red red (omáčka s fazolemi)

Fazole černé oko 250g nebo 500g bílých fazolé v nálevu

Čtyři středně velké červené cibule

500g rajčatového pyré (po italsku passata)

zeleninový bujón nebo zeleninu na vývar

1-2 čerstvé čili papričky

4 stroužky česneku

5 rajčat

sůl

pepř

olivový olej

slunečnicový olej


Na přílohu a zdobení


Bílá rýže

Plantainy 4ks  (už jsou docela k sehnání, určitě se dají koupit na rohlik.cz)

3-4 cm zázvoru

cukr (aby to pěkně zkaramelizovalo)

Jarní cibulku


Red red


Večer předtím si namočíš si fazole černé oko (nebo prostě koupíš bíle fazole v nálevu a nic namáčet nemusíš)

V hrnci si připravíš zeleninový vývar (nebo hodíš do vody zeleninový bujón)

Propláchneš fazole

V zeleninovém bujónu 30 min fazole povaříš

Pak je přeceď a nech odstát


Zatímco se vaří fazole:

Nadrobno nasekáš cibuli

Prolisuješ 4 stroužky česněku

Nakrájíš 5 rajčat

Osmažíš cibulku a tři čtvrtiny připraveného česneku dozlatova na olivovém oleji (zbytek česneku použiješ na plantainy)

Přidáš rajčatové pyré nebo passatu a na vlásky nakrájené čili papričky

Vmícháš koření (čili, sůl, pepř a trochu cukru)

Přidáš nakrájená rajčata

Vaříš cca 20-30 minut

Přidáš odstáté fazole

Přivedeš k varu a dochutíš (čili, sůl, pepř, cukr - podle potřeby)


Kelewele (smažené plantainy)


Nakrájíš platainy na šikmé proužky (jako tlustší chlebíčky z veky, výška cca 2cm)

Oloupeš a pak najemno nastrouháš zázvor

V misce smícháš zázvor, sušené čili podle chuti a zbytek prolisovyného česneku (1 stroužek)

Do směsi namočíš nakrájené plantainy

Dohněda je osmažíš na větším množství slunečnicového oleje

Když říkáme do hněda, vážně dohněda - jinak budou uvnitř syrové a tvrdé


Během smažení:

Rozmixuješ arašídy (nebo jinak rozdrtíš na hodně najemno nebo si kup ty drcené a ještě je zjemni)

Dáš je do misky a přidáš 5 lžic cukru a čili podle chuti

Směs promícháš


Plantainy rovnou z pánve dáš do směsi a obalíš je

Aby Ti krásně zkaramelizovaly, orestuj je narychlo na pánvi


Rice balls


Rozvaříš a rozmixueš bílou rýži

Sliješ a zatepla z ní uděláš kuličky (můžeš použít sáček nebo si to upatlat rukama)


Naservíruj dle vlastní inspirace a ozdob nasekanou jarní cibulkou a trochou arašídů.

Napiš komentář